SERELJA

dietetyk

Zapraszamy do skorzystania profesjonalnych usług dietetycznych. Naszą misją jest nie tylko pomoc Klientom w osiągnięciu upragnionej wagi, ale też zmiana w pojęciu całościowym – sposobu żywienia, samopoczucia, stylu życia a także nastawienia i motywacji do działania.

Oferujemy nie tylko dietę szytą na miarę, ale również porady dietetyczne, wsparcie, doradztwo żywieniowe a także garść inspirujących motywacji. Cieszymy się bardzo wysoką jakością naszych usług, czego odzwierciedleniem jest wciąż rosnąca ilość zadowolonych i powracających do nas klientów.

Bez względu na to, czy masz problem z nadwagą, złym samopoczuciem, czy pogarszającym się stanem zdrowia – te i wiele innych problemów możesz rozwiązać odpowiednią dietą.

Choroby z którymi najczęściej zgłaszają się pacjenci.

NADWAGA I OTYŁOŚĆ

Nadwaga i otyłość to najczęściej spotykane zanurzenia naszego organizmu. Charakteryzują się nadmiernym odkładaniem tkanki tłuszczowej i dolegliwościami z tym związanymi. Przyczyn może być wiele; wysoka kaloryczność posiłków, siedzący trybu życia, spożywanie produktów przetworzonych, nieregularne jedzenie, stres, brak snu. Przyczyną mogą być również przyjmowane leki (np. hormonalne), lub pierwotne choroby tj: niedoczynność tarczycy, cukrzyca. Występują dwie tendencje odkładania się tkanki tłuszczowej; okolice brzucha (otyłość brzuszna, trzewna), okolice ud i pośladków (otyłość gynoidalna). 

Diagnostyka:

  • Wskaźnik BMI
  • Pomiar wagi ciała
  • Proporcje obwodów ciała

NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY, HASHIMOTO

Niedoczynność tarczycy powstaje, kiedy tarczyca produkuje za mało hormonów w stosunku do potrzeb organizmu. Objawy jakie najczęściej występują to: uczucie zmęczenia, senność, zaparcia, trudności z koncentracją, suchość skóry, łamliwe paznokcie, wypadanie włosów, przyrost masy ciała, bóle mięśni i osłabienie. Niedoczynność tarczycy może wynikać z choroby hasimoto, kiedy to układ odpornościowy atakuje własną tarczycę. Jest to choroba zapalna o podłożu autoimmunologicznym znana również jako przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy.

Diagnostyka:

  • Tsh, Ft3 (wolna trijodotyronina), FT4 (wolnej tyroksyny)
  • Aty TG, Przeciwciała przeciwtarczycowe, przeciw tyreoglobulinie
  • Anty TPO Przeciwciała przeciw peroksydazie tarczycowej
  • USG tarczycy

INSULINOOPORNOŚĆ I CUKRZYCA 2

Insulinooporność to obniżona wrażliwość tkanek na działanie insuliny, prowadzi do wzrostu insuliny we krwi i zaburza gospodarkę węglowodanową. Przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu 2, nadmiernego odkładania tkanki tłuszczowej i wielu innych chorób. Przyczyną insulinooporności jest dieta bogata w cukry proste, nieregularne posiłki, stresujący tryb życia. Objawy kliniczne jakie tu rozpoznajemy to; senność, zmęczenie, zachcianki na jedzenie, nadmierne tycie. Dietetyk kliniczny rozpoznaje insulinooporność poprzez wyznaczenie proporcji stężenia glukozy do insuliny na czczo. 

Diagnostyka:

  • Wskaźnik HOMA-IR
  • Krzywa cukrowo-insulinowej w 3 pobraniach

CHOROBY UKŁADU KRĄŻENIA

Choroby układu krążenia zaczynają się od uszkodzenia naczyń krwionośnych; tętnice, żyły i naczynia włosowate. Zaburzenia te prowadzą do nadciśnienia tętniczego, niewydolność serca, choroby niedokrwiennej serca, zawału serca, udaru mózgu, miażdżycy. Najważniejsze przyczyny: nadwaga, otyłość, używki: palenie papierosów, picie alkoholu, brak aktywności fizycznej, przetworzone pożywienie, przewlekły stres, stany depresyjne, płeć – mężczyźni. 

Diagnostyka:

  • Lipidogram Hdl, Ldl, Tg
  • Homocysteina, Glukoza
  • Elektrokardiogram (EKG)
  • RTG klatki piersiowej

CHOROBY ŻOŁĄDKA

Najczęstsza choroba żołądka to zapalenie błony śluzowej żołądka, która może prowadzić do kolejnych chorób tj: wrzody, dyspepsja, nowotwory. Przyczyny tej choroby to w głównej mierze błędy dietetyczne. Spożywanie pokarmów nieświeżych, ciężko strawnych lub zakażonych np. gronkowcami chorobotwórczymi. Picie nadmiernej ilości kawy, alkoholu, energetyków, oraz nieregularne jedzenie. To również nadmierne przyjmowanie salicylanów, antybiotyków, oraz palenie papierosów. Wrzodów żołądka i dwunastnicy to najczęściej zakażenie bakterią Helicobacter pylori, która dzięki swoim właściwościom jest w stanie przetrwać w kwaśnym środowisku żołądka.